Obiective turistice
Cadrul natural, varietatea si complexitatea peisajului, indeosebi in munti si in zona colinara, la care se adauga bogate elemente de ordin istoric, etnografic si folcloric, ofera turistilor satisfactii deosebite.
"Vulcanii Noroiosi" de la Paclele Mari si Paclele Mici reprezinta una dintre cele mai interesante rezervatii mixte (geologice si botanice) din Romania. Acest spectaculos fenomen natural este rar intilnit in lume. Rezervatia acopera o arie de aproximativ 30 de hectare. Turistii sunt impresionati de peisajul straniu format de miniaturalii vulcani noroiosi , prin craterele carora gazele din adincuri aduc noroiul la suprafata, sub forma unei paste de culori gri-alb sau cenusiu-maro. Aceasta "lava" viscoasa este rezultatul dizolvarii nisipurilor diorite sau a lutului de apa adusa la suprafata de presiunea gazelor.
Tabara de sculptura in aer liber "Magura" se afla la 30 km de munucipiul Buzau, nu departe de manastirea Ciolanu. Aceasta a fost deschisa in 1970 si cuprinde 256 de lucrari, fiind cea mai importanta expozitie de gen din Romania.
"Sarea lui Buzau" – rezervatie geologica si paleontologica, situata intre localitatile Parscov si Badila, pe Valea Buzaului, este alcatuita din mai multe structuri calcaroase si un deal cu izvoare variate si eflorescente sarate. Blocurile de calcar contin fauna din Jurasic iar prezenta lor izolata in aceasta zona a atras interesul specialistilor.
" Focul Viu" – este un monument al naturii, situat in apropiere de satul Lopatari, unde se poate vedea o flacara de 0,5 m inaltime arzind in bataia vintului, fenomen natural produs de emisia continua de gaze din adincuri.
0 atractie aparte o reprezinta obiectivele cultural-istorice si arhitectonice, cum sunt: Castrul si thermele romane de la Pietroasele, colectia muzeala de chihlimbar de la Colti, adapostita intr-o cladire monument de arhitectura, ce expune mai multe varietati de chihlimbar, de la cel comun de culoare galbena la cel de culoare verde sau negru care este si cel mai pretios, manastirile de la Ciolanu, Ratesti si Carnu, complexul funerar din Cimitirul Dumbrava Buzau, unde sunt amplasate doua lucrari de Brancusi - "Rugaciune" si bustul lui Petre Stanescu.
Un interes deosebit starneste Tezaurul "Closca cu puii de aur", descoperit pe dealul Istrita in anul 1837, a carui copie se afla la MuzeuI Judetean.
Nimic nu poate fi mai frumos decit un amestec de fag, carpen, gorun, ulm frasin si tei. Asa ar spune orice trecator prin Sarata Monteoru. Dealurile impadurite fac un tablou tulburator de frumos, iar vegetatii de tot felul abunda intr-o armonie cum numai natura stie sa le imbine. Soc, alun, mar si paducel la tot pasul se intrec in frumusete iar plantele medicinale impreuna cu brebenei, viorele si untisor completeaza tabloul.
Nici omul nu s-a lasat mai prejos: pentru ornamentare a impinzit totul cu pini, brazi, castani si salcimi.
Culmi intregi de vita de vie si livezi se rasfata in soare iar locurile umbrite abunda de ciuperci.
Daca la toate acestea ochiul iti zareste o veverita, un iepure, un viezure sau chiar un mistret, poti spune ca ai ajuns intr-un colt de rai.